Manó & Hordó kutyakozmetika

 

 

A kullancs

kullancsirtó,babesia,haemobartonella,véres vizelet,kullancscsípés,

 

 

A kullancsok komoly veszélyt jelentenek az állatokra és az emberre is, elsősorban az általuk terjesztett betegségek révén.

 

A kullancs

 

Hazánkban közel 40 kullancsfaj fordul elő. Ezek közül háziállataink szempontjából legnagyobb jelentősége az Ixodes ricinusnak és Rhipicephalus sanguineusnak van. A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is elérhetnek. A hímek és a nőstények is szívnak vért, azonban a hímek a háti felületüket beborító pajzs miatt nem tudnak jelentős mennyiségű vért felvenni. A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amikre észrevétlenül ráesnek. Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat, majd ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, majd elpusztul. A kifejlett kullancs évekig bírja az éhezést és a telet is képes átvészelni.

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Leginkább az erdős, bokros területeket kedvelik, de a belváros parkjaiban is előfordulnak.

 

A kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok leggyakrabban vérszíváskor fertőzik meg az állatokat. A kórokozók a szúrástól számított néhány órától néhány napig terjedő időszakban jutnak át a kullancs nyálával az áldozatba, ezért kell a befúródott kullancsot minél hamarabb eltávolítani.

 

Babesiosis

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A tünetek 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek. Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfestékvizelés miatt sötétbarna vizelet. Túlheveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

 

Lyme-kór

Kutyákban a Lyme-kór, ellentétben az emberrel általában nem jár a kullancscsípés körül kialakuló bőrpírral. Sok esetben úgy alakul ki a kutyában szeropozitivitás, hogy a tulajdonos nem is vesz észre semmit. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a fertőződést követően jelentkeznek: étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt, esetleg fájdalmas ízületek. Emberre elsősorban a fertőzött kullancsok csípése jelent veszélyt, de előfordulhat megbetegedés a fertőzött kutya vizelete révén is. Kutyákban a betegség általában gyógyítható, de rendszerint 6-8 hétig tartó kezelést igényel.

 

Haemobartonellosis

A Haemobartonellosis többnyire csak legyengült ellenállóképességű állatokban fordul elő. Kutyában és macskában a vérszegénység tünetei 2-14 nappal a fertőződést követően jelentkeznek.

 

Hepatozoonosis

Kutyákban ritkán előforduló megbetegedés, ami rendszerint egyéb fertőző betegségekhez társul. A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, bágyadtsággal, izomfájdalmakkal, gennyes orrfolyással és kötőhártya-gyulladással jár.

 

A kullancsok elleni védekezés

 

A kullancs eltávolításához érdemes erre a célra kifejlesztett eszközt használni (pl. kullancs-eltávolító kanál), mert szakszerűtlen eltávolítás esetén a kullancs nyálában lévő kórokozók átjutnak az állatba. Mivel a fertőződés már néhány órával a kullancs megtelepedését követően bekövetkezhet, érdemes minél előbb átnézni az állatot a séta után, de a legbiztosabb tartósan megvédeni az állatot a kullancsoktól.

A kullancsok elleni védekezés célja megakadályozni a kullancs megtelepedését az állaton és ezáltal megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. A cél tehát az, hogy a kullancs még azelőtt pusztuljon el, mielőtt a kórokozók átjutottak volna az állatba.

Erre ma már nagyon megbízható készítmények állnak rendelkezésre. A spot on készítményeket az állat nyakánál kell a bőrre csöppenteni és 1 hónapig hatásosak (pl. Frontline spot on kutyáknak és macskáknak, Ex-spot kutyáknak). A Fontline spray szintén 1 hónapig hatásos, de a kutyát vagy a macskát a fülétől a farkáig le kell fújni vele, ami különösen macskákban nem egyszerű feladat. A nyakörvek közül legmegbízhatóbb kutyáknál a Kiltix nyakörv, ami 7 hónapig pusztítja el a kullancsokat, macskáknál a Bolfo nyakörv, ami 10 hétig hatásos kullancs ellen.

 

A www.zoohaus.hu oldalon beszerezhetőek a fennt olvasot készítmények a kullancsok elleni védelemre!