Manó & Hordó kutyakozmetika

 

 

 

A hőguta megelőzése


Házi kedvenceink eltérő módon reagálnak az igazán nagy melegre. Általában az állatok a fölösleges hőtől izzadással próbálnak megszabadulni, azonban a macska és a kutya erre csak nagyon kis mértékben képes. Nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad.

Háziállataink közül leginkább a kutyákat viseli meg a nyári kánikula. Főleg a hosszúszőrű kutyákat fenyegeti a hőguta veszélye, különösen ha még a bundájuk is fekete színű.
A 30 Celsius fölötti külső hőmérséklet következtében a kutyák gyakran kapnak hőgutát.
Ilyenkor az állatok belső hőmérséklete meghaladja a 41 Celsius-t is (a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 Celsius), ami tüdőödémához, valamint a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához vezet. Ez súlyos esetben az állat elpusztulását is okozhatja.

A hőség hatására először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottá válnak, nyáladzanak -esetleg hánynak is-, végül tudatvesztés és ájulás következhet be.
Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot feltétlen árnyékba kell helyezni, és lehűteni. Ezt tehetjük bőséges vízitatással, lelocsolással, de amint lehet, állatorvoshoz kell vinni.
Az állatorvos a sokktalanítás után vízhajtót és keringésjavítót, súlyosabb esetben infúziót is ad a kutyának.Legfőbb célunk azonban az legyen, hogy a megfelelő körülmények biztosításával megelőzzük a bajt.  

Néhány jó tanács:

- Soha na hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva!!
- Kánikulában ne futtassuk a kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
- A szívbeteg- és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
- Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
- Mindig legyen előtte friss ívóvíz!!
- A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni inkább több részletben: az esti és a reggeli órákban célszerű.
- A dús, hosszúszőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövid(ebb)re nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.