Manó & Hordó kutyakozmetika

 

 

Mi a teendő ha tüzel a kutyusunk? Tüzelőbugyival kivédhetők a nehéz napok és kicselezhetők a nehéz kanok...tüzelőbugyi a divat

A kutyalányoknak is vannak nehéz napjai, ha nem is havonta, de évente egyszer-kétszer. Ezek a napok persze nem csak a kutyusnak nehezek, hanem a gazdájának is, akinek meg kell küzdenie a környék nyomulós kankutyáival, ráadásul saját féktelenné vált kedvencével is. Az ivarérett lánykutyák menstruációját nevezzük tüzelésnek. Az első tüzelésre fél- és egyéves kor között kerül sor, de ez fajták és egyéni adottságok függvénye. A tüzelés néhány hétig tart és évente egyszer, legfeljebb kétszer fordul elő.

 

A kutyafiúk rögtön kiszagolják


A tüzelési időszak középső hetében a kutyus világospiros foltokat hagy maga után: ebben az időszakban fogadja legszívesebben a kankutyákat. Minél világosabbak és vizesebbek a foltok, kutyusunk annál jobban örül a fiútársaságnak.

A tüzelés kezdetére apró jelek utalnak. Az első jel a fiúk érdeklődése. Ha ajtónk vagy kapunk előtt egyik reggel kutyafalka sereglik össze, akkor kezdhetünk gyanakodni. A következő jel a lánykutyus szokatlanul gyakori mosakodása. Nem csak magát tisztogatja, hanem a maga mögött hagyott foltokat is igyekszik eltüntetni.


Belépés: csak lányoknak


Kutyás körökben szélsebesen - és szélirányban - terjednek a hírek: meglepő távolságból is érkeznek látogatók a tüzelő kutyusunkhoz. A sétálás ezekben a hetekben nem a szabadság jelképe: kedvencünket csak akkor engedjük szabadjára, ha közel-távol nem látunk más kutyát. A kereskedelemben kapható olyan illatos spray, amellyel a kutyánk tomporát befújva elriadnak a kanok. Erre állítólag a citromolajos vagy mandarinolajos víz is alkalmas. Ez a riasztásos módszer azonban csak a tüzelés első és utolsó napjaiban hatásos: a kívánós lánykutyát nem tartja vissza az ismerkedéstől. Ilyenkor az ajtóban állva fogadja hódolóit.


      Tüzelőbugyi a divat   


tüzelőbugyi kutyának

A tüzelő kutyus által hagyott foltok nehéz helyzetbe hozzák a gazdit, aki ilyenkor folyamatosan követheti a kutyust és takaríthat utána. Hacsak nem ad kedvencére tüzelőbugyit.

A tüzelőbugyi egy kutyusra szabott bugyi, amely megakadályozza a lakás összekoszolását. Általában cserélhető betéttel készül, hogy ne kelljen folyton mosni. Van olyan változata is, amely már szinte erényövnek is alkalmas: távol tartja a fiú kutyákat. Hogy ne legyen kényelmetlen, célszerű jól illeszkedő ruhadarabot választanunk, amire a kutyus azt mondhatná, hogy "nem biztos, hogy az én ízlésem, de ha a gazdinak ezzel munkát spórolok, akkor hordani fogom". Többféle méretben kapható: a megfelelő kiválasztásához mérjük meg a kutya has-körméretét a hátsó lábai tövénél. De legjobb, ha a kutyával megyünk vásárolni, hogy biztosan jó méretet válasszunk. A jobb kereskedésekbe beengedik.


Beszerezhető a www.zoohaus.hu oldalon!